Månadens tema - Mars - anhörig & medberoende

01.03.2023

VÄLKOMMEN MARS

"När våren anländer, ge mig närvaro att se varje knopp, varje fågelsträck och varje livstecken från skog och mark som påminner mig om att efter en solnedgång kommer en gryning. Påminn mig om att sakta ner för att kunna ta in.

Låt mig hänföras av himlens rosa färger och de ljusgröna nyanser som är i antågande. Medan våren vaknar, hjälp mig att städa mitt inre rum och mitt yttre för att ge plats åt förundran. Ge mig mod att släppa taget om vintern.
Denna dag, solstrålar som letar sig in visar mig vad jag behöver se just nu. Gör mig osentimental men ödmjuk när jag rensar och städar bort det som skymmer sikten för den framtid som väntar på mig."

Tusen tack för vackra ord och start om en ny månad @sofiasivertsdotter.

Mars månads tema kommer alltså handla om anhöriga och medberoende, ett så viktigt ämne som ligger mig varmt om hjärtat. Ni kommer bla få ta del av vad anhörigstöd är, vad det innebär och hur samtal hos mig kan se ut. Ni kommer oxå få ta del av kunskap kring medberoende som tema, hur man kan ta sig ur ett medberoende och hur du kan hitta sätt att må bättre själv mm. ❥

Med värme, Maria Lundh, terapeut, beteendevetare & stresscoach

Samtalsrummet i väst, onlineterapi & i Vänersborg

Anhörig, närstående & medberoende

Att vara anhörig och vad medberoende är Samtalsrummets tema under mars månad. 

Jag har arbetat många år med beroende, anhörigstöd och samtal. Jag vet att det tyvärr finns mycket skam inom dessa områden. Jag vill med månadens tema lyfta av locket. I denna artikel kommer jag hjälpa till att reda ut begreppen anhörig, närstående och medberoende, något som många ofta kan tycka vara svåra att reda ut och ibland hålla isär. ❥

•  Vem är anhörig? 

Anhörig är den person som som känner oro för någon som tex har ett beroende. Som anhörig kan man vara tex partner, förälder, barn, sambo, vän eller granne osv.

•  Vem är närstående?

Närstående är den person man känner oro för, dvs personen som tex dricker.

•  Vad kan det innebära att vara anhörig?

Bland annat påverkas du som anhörig påverkas av yttre omständigheter som uppstår kring personen du känner oro för. När man känner oro för någon vill man oftast hjälpa och stötta personen ifråga. Det kan vara svårt på vilket sätt du ska hjälpa och stötta och det kan finnas en rädsla att inte veta på vilket sätt, var gränserna går osv. Risk finns att du utvecklar olika beteenden som påminner om medberoende. Det kan till tex handla om att det är svårt att sätta gränser, eller osäkerhetskänslor och självtvivel.

•  Vad innebär medberoende?

Att vara medberoende är ett beteende som kan drabba vem som helst som är nära en person som har ett beroende. En person som är medberoende är oftast "upptagen" (tänker mycket på) av att kontrollera och hantera den som har beroendet. Ex ha koll på hur mycket hen dricker, hjälpa hen med att hitta på "vita lögner", grubblar på hur du kan hjälpa hen på bästa sätt bli nykter osv. 

Är man medberoende tenderar man också att mer och mer anpassa sin personlighet och sitt beteende efter den som är beroende i hopp om att kunna hjälpa. Här är det väldigt lätt att man tappar bort sig själv och sina egna behov och själv utvecklar ett dåligt mående med dålig sömn, stress, oro osv. 

Hoppas denna artikel var hjälpsam för dig. Har du frågor om medberoende eller hur du kan få stöd i din situation som anhörig är du välkommen att höra av dig i kontaktformuläret nedan. ❥

Med värme, Maria

Missbruk eller psykisk ohälsa inom familjen?

Anhörig och medberoende är Samtalsrummets tema under mars månad. 

Har du växt upp med missbruk eller psykisk ohälsa inom familjen? Det kan ofta ha varit en tuff situation för dig som barn men det kan även få konsekvenser för dig som vuxen.

Jag har under mina år som inom socialt arbete som behandlare och terapeut mött många människor som växt upp med föräldrar med beroende eller psykisk ohälsa. Denna artikel kommer bjuda in till några av anhörigas allra vanligaste tankar och känslor. 

Att ha växt upp med någon nära anhörig som har ett missbruk eller som inte har mått bra psykiskt:

▪️ Jag tog mycket ansvar som barn, något jag fortfarande gör…

▪️ Jag fick sällan uppmuntran eller bekräftelse när jag var liten…

▪️ Jag lärde mig tidigt att ta hand om alla andra…

▪️ Jag satte alltid mina egna behov sist…

▪️ Jag har alltid haft svårt att lyssna inåt…

Känner du igen något av detta ovan? Upplever du att du som vuxen upprepar samma beteendemönster? Gör samma val om och om igen? Går in i "fel" relationer, relationer du inte mår bra i? Något som du ensam har svårt att påverka och förändra. 

Att växa upp i en familj där det förekommer missbruk eller psykisk ohälsa innebär att du tidigt lärt dig att sätta dina egna behov åt sidan. Vuxna har lärt dig att prioritera andras behov före dina egna. Skuld och skam är ofta kopplat till egna behov. "inte ska väl jag...." "jag mår bra av att hjälpa andra..."

Önskar du hjälp och stöd att hitta andra vägar som kan hjälpa dig att må bättre? Önskar du hitta andra sätt att hantera dina relationer? 

Välkommen att kontakta Samtalsrummet i väst, online & på mottagningen i Vänersborg. ❥

Med värme, Maria Lundh, beteendevetare, terapeut, samtalscoach

Du är inte ensam...

Anhörig och medberoende är Samtalsrummets tema under mars månad. ❥ 

Detta inlägg kommer bjuda in till några av anhörigas allra vanligaste tankar och känslor. Att leva nära någon som har ett beroende. Lever du i en situation där någon i din närhet dricker för mycket alkohol, tar narkotika eller som spelar?

▫️ Vad borde jag gjort annorlunda…?

▫️ Vad gjorde jag för fel…?

▫️ Dricker han/hon mycket eller är det bara jag som överdriver…?  

▫️ Att spela är väl inget konstigt eller…? När blir det för mycket?

▫️ Oron tar över. Jag har svårt att sova. Jag känner mig stressad och orolig. Jag vet liksom inte vad som ska hända…

▫️ Mina egna gränser förskjuts, det jag inte tyckte tyckte var okej förut har jag helt plötsligt sagt ja till nu. Jag känner inte igen mig själv…

Ingen annans berättelse är någon annans lik. Men det finns en sak alla har gemensamt - alla vill sin närstående det allra allra bästa. ❥ 

Du är inte ensam. ❥

Med värme, Maria

5 råd till anhöriga 

Anhörig och medberoende är Samtalsrummets tema under mars månad. ❥

När någon utvecklar ett beroende blir alltid anhöriga drabbade och påverkade på ett eller annat sätt. För att kunna finnas där och ge stöd är det viktigt att du som anhörig tar hand om dig och att du värnar om din hälsa. Vem som helst kan drabbas av beroende; alkohol, tabletter, narkotika eller spel. 

Vem som helst kan därför också vara anhörig. Här nedan följer några konkreta tips till dig som jag hoppas kan hjälpa dig på vägen.

1. SÖK KUNSKAP - När någon som står dig nära drabbas av ett beroende är det lätt att drabbas av känslor som otillräcklighet och kanske ilska. Försök att få kunskap om vad beroendet innebär för personen och hur hen kan få hjälp. Beroende är ett stort och komplext område. Att få en ökad förståelse kan hjälpa dig hantera din egen process. 

2. GÅ FRÅN SKAM TILL MEDKÄNSLA - Det är vanligt att du som anhörig "gömmer undan" beroendet hos din närstående. Många skäms för problemet och kommer på ursäkter istället för att säga sanningen. Detta är  normalt och  något alla anhöriga går igenom. Otillräcklighet och kontroll är ofta vanligt hos anhöriga, något som jag vill avlasta dig från. Om du negligerar dig själv kan det bli mycket negativt i längden. Försök att prata istället med din omgivning och dina närmaste. Om du berättar hur du och din närstående har det ökar era möjligheter att både bli friska och må bättre. 

Försök också att inte vara så hård mot dig själv. Med det menar jag att vända skam till medkänsla. Ta hand om dig själv och möta dina egna behov. Det är ett psykologiskt begrepp och innebär kortfattat att du lär dig ta dig ut negativa tankemönster, ha fokus på det som är hjälpsamt och bra för dig samtidigt som du gör saker du mår bra av i livet. 

3. TA HAND OM DIG SJÄLV - Stress är vanligt hos anhöriga. Det är svårt att hitta sätt att koppla av och oro och ångest och ofta sömnsvårigheter är förknippat till känslor och dubbelhet att vilja finnas till för den närstående. Inget är så effektivt som att röra på sig. Rörelse och aktivitet ger dig möjlighet att ha fokus på annat. Är du orolig så ta en promenad, en cykeltur eller ett yogapass. 

Träning ger dig inte bara bättre fysiska effekter, det ger dig också bättre psykologiska effekter så som; en ökad känsla av kontroll, ökad lugn, mindre negativa tankar, ökad avslappning, ökad närvaro. Hitta andra sätt att ta hand om dig själv som du mår bra av. Har du en god nattsömn? Fungerar det väl på ditt arbete? Hittar du stunder av avkoppling? Hur känns dina muskler? Hur mår din kropp fysiskt? 

4. DELA MED DIG - Att prata om det som känns viktigt i livet har en läkande effekt. Har du någon att prata med i din närhet? Någon som du du kan prata om din situation med? Det kan vara en vän, en släkting eller någon annan som finns i din närhet. Tänk på att en vän ska alltid vara en vän, inte en terapeut. 

Att prata med någon kan hjälpa dig vidga dina perspektiv och hjälpa dig hitta lösningar du inte trodde var möjliga. Har du ingen i ditt nätverk kan det var ett första sätt att följa en blogg, ett socialt forum, Instagram eller Facebook eller delta i ett samtalsforum där du kan vara anonym. 

5. VÅGA SÖKA HJÄLP - Våga söka hjälp, det finns hjälp att få. Upplever du stress, oro, ångest eller att du inte kommer vidare i din situation? Tveka inte att söka hjälp. 

Min erfarenhet är, efter att ha arbetat länge med beroende och anhöriga, att när anhöriga söker samtalsstöd, så händer det ALLTID något hos den som har bekymret. Inte sällan i positiv riktning. När du hittar sätt att sätta gränser, får en ökad förståelse, hittar nya sätt att kommunicera som fungerar så kommer även den du känner oro för att förändras. Du är värd att må bra. 

Förändring är fantastiskt att arbeta med. Vill du veta mer om vad samtal kan innebära för dig som anhörig eller för personen du känner oro för, eller kanske er bägge så är du välkommen att höra av dig. Ett första konsultativt samtal (20 min) är alltid gratis.

Ha en fin kväll,

Med värme, Maria Lundh, Samtalsrummet i väst, online & i Vänersborg

Vad är medberoende?

Vad innebär det att vara medberoende och hur påverkas du av att leva nära någon som missbrukar? Det kommer dagens inlägga att handla om. 

  • I grunden är medberoende ett beteende och ett tillstånd.
  • Medberoende kan drabba vem som helst. Vem som helst som lever nära någon som tex dricker, tar narkotika, överkonsumerar tabletter eller som spelar för mycket.
  • Man kan vara medberoende till olika typer av dysfunktioner; alkohol, narkotika, tabletter, spelberoende, sexberoende, shoppingberoende, mat/sockerberoende, ätstörning osv. ett beroende anpassar även successivt sitt beteende efter den som har ett beroende i hopp om att kunna hjälpa och stötta. Efter ett tag blir detta beteende normaliserat och gränserna förskjuts. Det du en gång inte tyckte var okej har du nu mer eller mindre accepterat.  
  • Att leva nära någon som har ett beroende innebär att vara anhörig. Den som lever nära någon som har ett beroende anpassar även successivt sitt beteende efter den som har beroendet i hopp om att kunna hjälpa och stötta. Efter ett tag blir detta beteende normaliserat och gränserna förskjuts. Det du inte tyckte var okej i början har nu mer eller mindre blivit accepterat.
  • Den som är medberoende är också upptagen av att kontrollera den som har ett beroende.
  • Att leva nära någon som missbrukar innebär att leva med ständig oro och stress. En stress som också kan ge sig uttryck som ångest, nedstämdhet eller genom smärta.  
  • Hemligheterna inom beroende och medberoende är ofta stora. Många skäms för sin situation. Många hittar på "vita lögner" i hopp om att ingen ska få veta. I hopp om att det ska bli en förbättring. I hopp om att det kommer att bli skillnad. 
  • Känner du igen dig i något av ovanstående? Kanske känner du oro för någon du tycker mycket om? Kanske upplever du att det är svårt att göra den skillnad du skulle vilja? 
  • - Att få möjlighet att prata om din situation och hur du har det gör skillnad och är läkande. Att samtal med en utomstående part med kunskap inom både beroende och beroende. Det kommer hjälpa dig vidare i din process där du befinner dig.

Med värme, Maria Lundh, Samtalsrummet i väst, online & i Vänersborg


"Jag spenderade så mycket tid på att reagera och svara på alla andra, så mitt liv inte hade någon egen riktning. Andra människors liv, problem och behov styrde mitt liv. När jag väl insåg att det var okej för mig att tänka på och identifiera vad jag vill, började fantastiska saker att ske i mitt liv."

Melody Beattie