Hur kan du förhålla dig till jobbiga eller svåra tankar?
Tror du som många andra på alla dina tankar? Har du en önskan om att hitta ett sätt att förhålla dig till dina tankar och hitta ett sätt att hantera skavet och det som känns svårt? Då ska du fortsätta läsa detta inlägg.
Dina tankar är inte sanna. Dina tankar är bara tankar. Din hjärna skapar tankar som är hypoteser om hur verkligheten kan vara men kanske inte vad den faktiskt är. Tankarna är alltså en tolkning om hur verkligheten skulle kunna vara.
Vanligtvis är våra tankar fyllda med värderingar, omdömen, tolkningar och åsikter om oss själva och världen omkring oss. Dina tankar är en slags observation av omvärlden; de är subjektiva tolkningar som kan påverka vårt psykologiska välbefinnande negativt. Inom ACT kallas detta för "kognitiv fusion".
Vad är kognitiv fusion?
Kognitiv fusion är en slags process där du blandar tankar, känslor eller uppfattningar med verkligheten eller sin identitet. När du är "fusionerad" med dina tankar, betraktar du dessa tankar som bokstavliga sanningar och låter dem styra dina handlingar och känslor.
Våra tankar stannar alltså inte bara vid att beskriva det vi upplever utan försöker också automatiskt att värdera det och det är här problemen uppkommer. Bara för att du tänker "jag kommer inte klara denna dag" eller "jag kommer att misslyckas" innebär det faktiskt INTE att det faktiskt inte kommer att gå dåligt. Det kan likaväl bli tvärtom! Risken är dock att du automatiskt tar tanken som en sanning och ger upp innan du ens försökt. Du låter alltså dina tankar styra ditt beteende, utan att stanna upp och reflektera kring om de är sanna eller inte.
Det är här vi kan använda oss av "kognitiv defusion".
Att skilja tankarna från verkligheten
Genom att använda dig av kognitiv defusion kan du lära dig att skapa distans mellan dig själv och dina tankar. Detta kan minska tankarnas påverkan och kontroll över våra beteenden och känslor. Till exempel, istället för att tänka "Jag är värdelös", kan du öva på att tänka "Jag har en tanke om att jag är värdelös". Detta sätt att tänka hjälper dig att skapa en distans mellan tanken och dina handlingar och göra det lättare för dig att hantera den situation du är i.
Jag träffar klienter i samtal och vi övar ofta på just detta, "kognitiv defusion". Där övar vi att se tankarna som flyktiga, mentala fenomen och inte som absoluta sanningar om oss själva eller vår omgivning. Detta hjälper oss att närma oss våra tankar med en större grad av nyfikenhet och öppenhet, istället för att omedelbart reagera på dem. Vi börjar inse att även om våra tankar kan påverka oss, definierar de inte vem vi är eller vad vi är kapabla till. Denna insikt kan tex vara särskilt befriande när vi står inför svåra känslor eller utmaningar, eftersom det ger oss möjligheten att välja hur vi vill agera, baserat på våra värderingar och inte våra omedelbara tankar eller känslor. På så sätt blir kognitiv defusion inte bara ett sätt att hantera negativa tankar, utan också ett kraftfullt verktyg för personlig utveckling.
Kognitiv defusion handlar om att betrakta sina tankar som just tankar snarare än sanningar och det kan skapa en sund distans till tanken så vi lättare kan agera på ett mer medvetet sätt.
Jag hoppas att dessa tankar från mig har varit hjälpsamma för dig. Har du frågor om tankar eller hur jag arbetar inom samtal och terapi är du välkommen att höra av dig.
Ta hand om dig!
/Maria