Månadens tema - Februari - stress och stresshantering
VÄLKOMMEN FEBRUARI
Till dig! ♥
"Under årets kortaste månad, påminn mig om att min tid är både begränsad och det viktigaste jag har. Hjälp mig att vara respektfull och hängiven när jag använder mina februaridagar och fyller det med det som när mig.
Om jag fastnar i likgiltighet eller stress, påminn mig om att mitt hjärta hela tiden slår för mig. Hjälp mig att se att jag har förmågan att göra gott både i mitt eget och i andras liv, genom att använda min tid och min energi klokt.
Denna dag, gör mig ödmjuk inför att mina dagar är ändliga. Inte för att oroas över det, utan för att minnas att varje dag är en gåva. Hjälp mig att göra just denna dag och denna februarimånad minnesvärd och vacker."
Tack för vackra ord och start om en ny månad @sofiasivertsdotter ♥
Februari månads tema kommer alltså vara stress, stressrelaterad ohälsa och stresshantering.
Kommande artiklar och inlägg kommer handla om stress i vardagen, vad stress är, hur du kan hantera stressen när den kommer, signaler du kan vara vaksam över, prestation och stress och mycket mer.
Med det önskar jag dig en fin start på februari! ♥
Med värme, Maria Lundh, beteendevetare, terapeut, stresscoach
STRESS I VARDAGEN
Februari månads tema är stress och stresshantering. Dagens inlägg handlar om att hitta verktyg för vardagsstressen och att hitta lugn och balans i din vardag med hjälp av SOAS.Stress och stresshantering är februari månads tema. ♥
Livet är inte alltid enkelt. Vardagen kan stå inför en hel del prövningar och alla råkar vi ut för händelser och situationer som vi på något sätt reagerar negativt på och kan uppleva stress kring. Exempelvis du är sen till ett möte, du har en konflikt med någon du tycker om, du har en deadline som känns tight, barnen bråkar hemma eller du upplever att det är stressigt på jobbet osv. osv. osv.
Vardagsstressens ansikten kan se olika ut och vi upplever dem alla olika mycket olika ofta. För att bemöta dessa situationer på bästa sätt krävs det att du är NÄRVARANDE och för det är SOAS-metoden ett bra verktyg för.
SOAS:* S: Stanna upp där du befinner dig. Ta några djupa långa medvetna andetag och rikta din uppmärksamhet mot det som händer här och nu. Ofta är det lätt att vi börjar spinna igång direkt, försök istället att stanna upp och iaktta vad som händer omkring dig och inom dig.* O: Observera vad som händer inom dig. Notera din ström av sinnesintryck, tankar, känslor och kroppsförnimmelser utan att döma eller värdera. Ökar din puls, spänns dina muskler? Vilka känslor kommer upp? Hur går dina tankar?* A: Acceptera det som händer just nu. Detta betyder inte att du accepterar händelsen i sig eller vad som skett. Men oavsett om det är en önskad eller oönskad händelse, så inse att det händer just nu.* S: Släppa eller svara handlar om att du för din egen del tar ett beslut kring om du vill svara på situationen och i så fall hur, eller om du vill släppa händelsen och bestämma dig för att det inte är värt din energi att agera.
Pröva gärna SOAS nästa gång du känner dig stressad eller orolig. Se om du upptäcker ett nytt sätt att hantera en situation. ♥
Med värme, Maria Lundh, beteendevetare, terapeut, stresscoach
STRESS I VARDAGEN
Stress och stresshantering är februari månads tema är hos mig på Samtalsrummet.
Dagens inlägg handlar om 5 viktiga myter om stress.
5 myter om stress:
1. Stress syns utanpå. - Nej, stress syns inte på utsidan. har stressen pågått under lång tid och du dessutom fått flera symtom kan det bli tydligt för dig och din omgivning.
2. All form av stress är dålig stress. - Nej det stämmer inte. Stress är inte farligt om det är kortvarigt och om du ger dig själv möjlighet till återhämtning regelbundet.
3. stress drabbar bara känsliga personer. - Nej, vem som helst kan drabbas av stress. Ofta är det högpresterande personer med stort driv som drabbas av stress och ibland också av utmattning.
4. Du blir inte stressad av att göra roliga saker. - Stämmer delvis. Även roliga saker kan vara uttömmande på energi även om det är positiva saker, det är det som ibland kan göra det så svårt.
5. Stress går inte att göra så mycket åt. - Nej det stämmer inte. Det finns mycket att göra, både förebyggande och om du väl upplever stress.
Försök att identifiera vad det är som du upplever stress av. Det kan vara en situation, en plats, en person eller likande. Uppmärksamma vad som sker i din kropp. Stanna upp, notera vad som sker, fly inte om du upplever oro eller ångest, våga stanna kvar. När vi upplever obehagliga känslor vill vi helst springa ifrån det som är jobbigt, försök att stanna kvar och notera vad som sker i kroppen.
Hitta sätt att bryta dina stressbeteenden. Jag kommer ta upp olika sätt att bryta stressbeteenden här på min hemsida. Jag har under mina "tjänster" vägledd och guidad stresshantering som ett tips till dig. ♥ Ett annat sätt är att hitta ditt andetag och att arbeta aktivt med medveten närvaro och mindfulness.
Fortsätt att följa mig här via mina artiklar, följ mig i sociala medier för regelbundna tips. Tag hjälp av någon som är duktig på stresshantering och återhämtning.
Med värme, Maria Lundh, beteendevetare, terapeut, stresscoach
4 SÄTT ATT HANTERA STRESS PÅ
Februari månads tema är stress och stresshantering. Idag vill jag tipsa om hur du enkelt och effektivt kan hitta sätt att hantera stress på.
4 olika sätt att hantera stress på:
✔️ Röra på dig
✔️ Göra avslappningsövningar/andning
✔️ Vila eller sova
✔️ Lyssna på vilsam och lugn musik du tycker om
Pröva något av dessa tips nästa gång du upplever stress. ♥
Behöver du mer stöd finns jag här för dig.
Ha en fin kväll,
Med värme, Maria Lundh, beteendevetare, terapeut, stresscoach
STRESSHANTERING HOS MIG
Stresshantering är februari månads tema hos mig på Samtalsrummet. Jag tänkte med detta inlägg kort berätta om hur jag arbetar och vilka tjänster jag erbjuder.
Stresshantering i samtal hos mig består bland annat av:
✔️ Samtal online
✔️Samtal i Vänersborg på min samtalsmottagning
✔️ Minikurs
✔️ Workshop
✔️ Guidad stresshantering
✔️ Kurser, ex. skrivkurs under ett helt år
Självklart kan du använda ditt friskvårdsbidrag hos mig på Samtalsrummet. Epassi är välkommet eller så får du skrivet kvitto att visa upp för din atrbetsgivare. ♥
Du har alltid ett första konsultativt samtal med mig helt gratis. Har du frågor om något som rör samtal eller tjänster, tveka inte att höra av dig. Jag svarar inom 24 h.
För mig är det viktigt att du känner dig trygg hos mig och att du trivs i mitt samtalsrum. Trygghet, lugn och omtanke är mina värdeord i mitt företag och i mitt arbete, men även för mig som person. Sagt från kunder som gått i samtal hos mig:
"Jag har stort förtroende för Maria. Jag mår mycket bättre idag..... Ibland har vi gjort övningar tillsammans och ibland har jag fått något med mig hem att öva på. Jag har fått verktyg för mitt mående och kan idag hantera situationer jag innan inte trodde från början. "
"Tack Maria...jag är så glad. Tack för din kunskap, erfarenhet och förmåga att vägleda och framförallt din professionalitet att bemöta och hjälpa. Stort tack."
För ett liv i balans, mot en bättre hälsa och ett ökat välmående.
Ha en fin kväll, ♥
Med värme, Maria Lundh, beteendevetare, terapeut, stresscoach
EN ANDNINGSÖVNING TILL DIG
Stress och stresshantering är februari månads tema. ♥
Den bästa stresshantering har du med dig varje dag, nämligen ditt andetag. Känner du dig stressad, orolig eller har ångest/panikångest så har du alltid ditt andetag med dig. Mitt främsta och absolut bästa tips är att göra denna övning när du är lugn och mår bra. Inte när du är stressad. Om du får in i din vardag att regelbundet öva på din andning kommer det att vara lättare att hitta tillbaka till lugn och balans igen i stressade situationer. ♥
En enkel andningsövning:
1. Sätt dig bekvämt. Sänk dina axlar.
2. Sätt en hand på bröstet och den andra handen på magen.
3. Ta ett djupt andetag in genom näsan, räkna till fyra och känn hur din mage och bröstkorg expanderar utåt.
4. Håll andan och räkna till fyra.
5. Andas ut långsamt genom näsan och räkna till åtta.
6. Upprepa 5-10 gånger.
Denna enkla andningsövning kan du göra när som helst under dagen och komma ner i varv och behöver sänka din stress- eller orosnivå, oavsett var du befinner dig.
Andningsövningar är bra för:
- Avslappning och reducering av stress (minskar ditt kortisol, stresshormon)
- Du aktiverar ditt parasympatiska nervsystem (lugn- och rosystemet) som gör att du kommer ner i varv
- Du får ett ökat fokus
- Du får en ökad blodcirkulation
- Du får ökad energi
- Du får ökat välbefinnande
- Du renar kroppen från slaggprodukter och toxiner
- Muskler och celler syresätts i din kropp
Listan skulle kunna göras ännu längre :-) Med andningsövningar ges så mycket positiva hälsofördelar för kropp och själ.
Jag hoppas du skapar dig själv utrymme i helgen för lugn och ro. Försök hitta en liten stund varje dag för ditt andetag. ♥
Ta hand om dig,
Med värme, Maria Lundh, beteendevetare, terapeut, stresscoach
STRESSHANTERING & PERFEKTION
Stress och stresshantering är Samtalsrummets tema under februari månad. ♥ Jag möter många människor i mitt arbete som beteendevetare, stresscoach och terapeut. Många upplever stress och ångest när de inte har kontroll över en situation. Det kan tex. handla om en arbetssituation som är kämpig, en kärleksrelation med svårigheter eller en nära anhörig med bekymmer tex. Dalens artikelinlägg kommer beskriva vanliga symtom vid prestationsångest och avsluta med 5 tips för att hantera prestationsångest.♥
Dagens inlägg kommer därför handla om stress och prestationsångest. Prestationsångest innebär att du har en överdriven oro inför din egen förmåga att prestera. Det kan oxå vara så att du tillbringar mycket tid med att förbereda dig för händelser där du vill prestera väl. Även att vara självkritisk och att underskatta sina prestationer är vanligt.
Det är viktigt att säga att många upplever prestationsångest och att det är vanligt förekommande. Prestationsångest är ingen diagnos.
Vanliga symtom vid prestationsångest:
- Andning Du upplever att du får svårare att andas. Din andning kan bli ytligare och du kan andas snabbare/det kan kännas som att du inte får luft.
- Värme och puls Du blir varm och svettig. Du kan rodna och få en ökad puls.
- Illamående. Du kan bli nervös och bli illamående.
- Negativa tankar Det är vanligt att få negativa tankar om att du inte kommer att prestera bra.
- Undvikande Det är lätt att få tankar om att undvika att prestera.
- Ältande Du tänker tankar som "kanske kunde jag gjort något annorlunda för att presentationen kunde gått ännu bättre..." osv.
Kanske kan du känna igen dig i något av dessa symtom? Hur man upplever prestationsångest kan variera från person till person. Vanligt är att stress tenderar att bli värre och det blir svårare att tänka klart.
5 tips för att hantera prestationsångest
1. Andningsövningar - Börja att lära sig att andas lugnt och kontrollerat, lär dig andningsövningar, ex via mindfulness eller meditation, så kommer de obehagliga känslorna av ångest minska i din kropp. När du övar din andning kommer även känslan av att du har kontroll över dig själv och din kropp att öka.
2. Sänk din dina krav - Vad är egentligen rimligt att prestera? Vilka områden är viktigast för dig att prestera väl? Kan det vara möjligt att prioritera dem? Vad kan du prioritera mindre just nu? Utvärdera vad det faktiskt betyder att prestera väl.
3. Du är inte dina prestationer - Du är värd att finnas utan att behöva prestera hela tiden. Du är inte dina prestationer. Du är så mycket mer än så. Påminn dig själv om vad du är bra på. Vilka sidor du uppskattar hos dig själv som inte handlar om prestation.
4. Öva - Öva utan krav på att prestera. Öva i lugn och ro på det som känns jobbigt, gå små steg framåt. Tycker du att det är jobbigt att prata inför mycket folk? Börja i en liten grupp osv.
5. Gör saker som får dig att må bra - Gör aktiviteter som handlar om att du fyller på med energi och får dig att må bra utan att du behöver prestera.
Mer om stress och prestation kommer att komma i Samtalsrummets blogg och artikelbank. Jag vet att det är många som är i behov av stöd kring just detta. ♥
Önskar du kontakt med mig och vill ha samtal om stress och prestation är det bara att trycka på knappen nedan så kontaktar jag dig för en kostnadsfri konsultation. Jag finns på min samtalsmottagning i Vänersborg men också online.
Med värme, Maria
STRESS & PRESTATIONSÅNGEST
Stress och stresshantering är Samtalsrummets tema under februari månad. ♥
Är du en person som alltid strävar du efter att prestera på topp men samtidigt rädd för att inte riktigt lyckas? Det är många som lever med det som kallas "prestationsångest". Med detta innebär att du ställer alldeles för höga eller orealistiska krav på dig själv. Detta inlägg handlar om just stress och prestationsångest, vad det är och hur du kan hantera det.
Prestationsångest är egentligen ingen diagnos inom vården, men det kan absolut vara ett problem för dig i din vardag. Vanligt är att man är rädd för att göra fel, är rädd för att misslyckas och att man ställer höga krav på sig själv. Inte sällan kan man känna känslor av skam kring sin prestationsångest. Det är också ofta kopplat till perfektionism, vilket innebär att man har väldigt höga krav på sig själv och mål med det man vill göra och åstadkomma. Ofta har personen svårt att hantera misslyckanden. Ironiskt nog är personer med prestationsångest en väldigt uppskattad kollega och medarbetare då de är personer som får saker gjorda på jobbet.
Prestationsångest ter sig på samma sätt som annan ångest. Personen vill lindra sin ångest på något sätt. Undvikande beteende kan vara ett sätt, byta jobb eller att göra om arbetsuppgifter om och om igen . Detta resulterar ofta i stress och ångest.
Hur hanterar man då sin prestationsångest och sin stress?
När du blir stressad eller får ångest aktiveras det sympatiska nervsystemet. Ditt hjärta slår snabbt, du kan bli varm, du andas snabbare osv. Det sympatiska nervsystemet aktiveras och du kan få tankar om att du inte kan någonting eller att du kommer misslyckas, vilket lamslår dig att prestera eller genomföra det du ska göra. Det rationella tänkandet får helt enkelt ingen energi eller plats och känslan tar över.
Det du behöver hjälpa dig själv med är att aktivera det parasympatiska nervsystemet. Det kallas även "lugn- och rosystemet". Det systemet kan du med fördel öva i situationer när du INTE har ångest eller känner någon stress, det kommer göra att du lättare kommer att hitta till ditt inre lugn när du väl behöver det. ♥
Så kan du hantera prestationsångest
1. Skriv ned. Bästa sättet! Skriv ned de tankar du får när panikångesten kommer. Värdera sanningen i tanken. Gradera på en skala 1-10. Är det troligt eller ej?
2. Exponering. Skriv ner vad du tycker är jobbigt. Börja med att testa med det som är MINST jobbigt och se hur det känns, öka sedan med det du har på din lista.
3. Vad skulle ske om du misslyckades? Vad skulle egentligen hända om du misslyckades, handen på hjärtat? Vad är det värsta som skulle kunna hända?
4. Sänk ribban. Var "good enough". Det du gör är tillräckligt bra. Du behöver inte göra allt perfekt. Det blir bra ändå. ♥
Det kan vara tufft att hantera stress och prestationsångest. Känner du att du behöver någon att prata med finns jag här för dig, både online via Teams och i mitt samtalsrum på min mottagning i Vänersborg. ♥
Med värme, Maria
KONTAKT
Välkommen att kontakta Samtalsrummet i väst. Samtal i Vänersborg & online.
Här finns jag
Samtalsrummetiväst
Nabbensbergsvägen 2, 462 40 Vänersborg
070-8664677
samtalsrummet.eu@outlook.com
@samtalsrummetivast
STRESS & SÖMN
Stress och stresshantering är Samtalsrummets tema under februari månad. ♥
Stress är något normalt för de allra flesta av oss och vi känner av det från och till. Att uppleva stress då och då är en del av livet men det får inte bli för ofta och utan återhämtning, paus och vila. När stress påverkar kroppen så pass mycket att det påverkar din sömn bör du ta det på allvar.
Det är när din hjärna får vila och återhämta sig vid sömn som den kan reparera sig. När du sover sjunker även dina stresshormoner och din kroppstemperatur sjunker. Det som även händer när du sover är, att din puls blir lugn och regelbunden, ditt blodtrycket sjunker och ditt hjärta får sin viktiga vila. Din kropp ges även optimal vila då muskler och leder ges möjlighet att slappna av.
Beroende på ålder är det inte ovanligt att att det kan ta lång tid att somna på kvällen. Det kan också ganska vanligt att vakna flera gånger varje natt. Bägge delarna kan upplevas som jobbigt och det är lätt att hamna i negativa och stressande tankebanor som kan vara svåra att komma ur. "Jag måste somna snart..." "Om jag inte somnar snart så kommer jag vara jätte trött imorgon..." osv. Ibland kan stressande eller oroliga tankar komma och det kan vara svårt att släppa ankar på arbete eller uppgifter som ska vara gjorda. Tankar som är svåra att komma ur.
Så länge du har energi och känner dig pigg dagen efter är det inga problem. Men känner du besvär av trötthet dagen efter och känner att din vardag fungerar sämre ska du söka hjälp.
Vad kan du göra själv?
- Ta reda på dina triggers/stressorer, vad är det som stressar dig? Vad oroar dig?
- Försök att minska det som stressar dig? Finns det saker du kan lägga åt sidan? Prioritera bort?
- Vistas utomhus under dagen
- Få in rörelse under din dag, en promenad tex
- Öva på din andning
- Få in mindfulness i ditt liv
- Lägg dig samma tid varje dag
- Gå upp ungefär samma tid varje dag
- Skapa dig en god kvällsrutin; varva ner på kvällen i god tid på kvällen
- Pröva en kvällsrutin som passar dig; läsa en bok, lyssna på en lugn podd, lugn musik osv.
- Inget skärmljus kvällstid, det ökar din vakenhet
- Undvik koffein, nikotin och alkohol på kvällen
- Sov inte under dagen
Det finns inget som är så plågsamt som att inte få sova ordentligt. Tag professionell hjälp om du upplever att du:
- Vaknar på natten och har svårt att somna om
- Vaknar mycket tidigt på morgnarna innan du är utsövd och kan inte somna om
- Du känner dig aldrig utvilad.
Tag hjälp för stress och sömnbesvär så tidigt som möjligt för att undvika ytterligare besvär som sömnproblem kan leda till.
Hos mig erbjuds du samtalsstöd med inriktning på KBT utifrån specialistkunskap om området ovan. Välkommen för en kostnadsfri konsultation via telefon, mail eller Teams.
Med värme, Maria Lundh, ♥
Beteendevetare, terapeut och stresscoach
samtalsrummetivast@outlook.com
0708-66 46 77 Skapad med Webnode