Detta visste du inte om automatiska tankar

05.10.2024

Dagens inlägg kommer handla om automatiska tankar och jag kommer ge dig en övning mina klienter uppskattar väldigt mycket som du inte vill missa!

I dagens inlägg på Instagram berättade jag om en klient som för en tid sedan kom in på mitt samtalsrum och berättade att hen hade reflekterat sedan vi sågs. Hen var glad och berättade att hen hade gjort hemuppgifterna och hade anteckningar i en bok under sin arm. Hem berättade att det handlade om automatiska tankar och en insikt hen gjort sedan sist.

Hen berättade med stor iver att hen tidigare inte hade tänkt på hur kroppen hängde samman med måendet och hur tankar och känslor påverkade helheten. Hen hade heller inte funderat över vilken stor inverkan hen själv hade över att faktiskt själv kunna påverka förrän hen sökte terapi och började blicka inåt. Hen hade redan börjat märka skillnad på sitt mående i positiv riktning.

Hens uppgift hade varit att notera sina automatiska tankar och att skriva ner under veckorna tills vi sågs igen. Delar av hens uppgift kommer du att kunna ta del av i slutet av denna text.

Automatiska tankar

Oftast stämmer inte våra automatiska tankar överens med verkligheten. Du kan säkert relatera till det själv. Detta kan i sin tur skapa negativa känslor och kanske till och med ångest. 

Bakom våra automatiska tankar finns kognitiva scheman som riktar sig till våra tankar och bestämmer hur vi värderar oss själva och det vi har omkring oss. Våra kognitiva scheman styrs av våra grundantaganden. 

Kognitiva scheman 

Kognitiva scheman är våra egna grundantaganden om hur vår värld fungerar. Kognitiva scheman bygger på våra tidigare erfarenheter och är ofta omedvetna antaganden. De reglerar hur vi uppfattar situationer och personer och ger sinnesintryck en mening samt väcker känslor hos oss. De är kognitiva strukturer i vårt psyke och kärnan i allt vårt tänkande.  

Grundantaganden 

Grundantaganden är en föreställning man har om sig själv. Tex kan man tänka "jag är värd mindre än andra", "jag kan inget" "jag är dålig" osv. Man kan förklara det som att dessa grundantagen finns med i livet och påverkar hur hen mår, tänker och lever, vilka beslut hen fattar och hur hen reagerar osv. Hen letar ständigt efter negativa antaganden om sig själv. Negativa grundantaganden skapar negativa tankescheman och formar i sin tur våra automatiska tankar. 

Övning - Registrera dina automatiska tankar 

Detta är något som jag som terapeut arbetar med i terapi och som jag ofta möter i mitt samtalsrum. Om du vill kan du själv skriva ner och registrera dina automatiska tankar. ta fram papper och penna och gör 4 kolumner.  

  • I den första kolumnen skriver du "Situation" - vilken situation var du i, var var du, när var det, vad gjorde du, var du ensam eller tillsammans med någon
  • I den andra kolumnen skriver du "Automatiska tankar" - vilka automatiska tankar får du
  • I den tredje kolumnen skriver du "Ångest/Rädsla" - gradera på en skala 0-100
  • I den fjärde kolumnen skriver du "Övriga känslor" - beskriv dina övriga känslor och kroppsliga reaktioner

För mig som terapeut är det fantastiskt att följa dessa framsteg genom förändring. Vägen dit kan se olika ut för olika människor. Tillsammans hittar vi en väg. Tillsammans hittar vi det som fungerar för dig.

Vill du veta mer vad terapi och samtal skulle innebära för dig? Tveka inte att höra av dig. Hos mig på Samtalsrummet i väst har du möjlighet att få ett kostnadsfritt första samtal på 20 minuter för att känna efter om det känns rätt för dig. Du gör enkelt din bokning genom att klicka in dig på fliken "Tjänster" och "Ett kostnadsfritt samtal" eller maila mig info@samtalsrummetivast.nu

Jag finns på min mottagning i Trollhättan och online.

Ta hand om dig,

Vänligen Maria, KBT-terapeut